De Maine Coon biografie

Herkomst van de Maine Coon
De legende wil dat deze kat is ontstaan uit de liefde tussen een wasbeer en een wilde kat. Deze kruising is genetisch onmogelijk, en het verhaal is te danken aan het feit dat de staart en vacht van een Maine Coon aan een wasbeer doen denken.

Het ras is afkomstig uit de Verenigde Staten, ontstaan in de staat Maine en is het eerste Amerikaanse kattenras. Hij zou zijn ontstaan uit kruisingen van langharige Angora katten, meegenomen door zeelieden en Engelse, Scandinavische en Russische katten die de eerste kolonisten hadden meegebracht.

Het klimaat in Maine heeft uit deze kruisingen een halflangharige, robuuste kat weten te vormen, die jarenlang zeer geliefd was. In de eerste helft van de vorige eeuw echter werden de Perzen en de Siamezen zeer populair en raakte de Maine Coon, die min of meer werd beschouwd als een “gewone Amerikaanse kat”, op de achtergrond. Halverwege de 20e eeuw werd het ras herontdekt en begon het ras aan een opmars die tot op heden nog niet gestopt is. Ook bij de Maine Coon zie je een extreem type (lang en slank met zeer lange snuit en grote oren) en een meer gematigd type.

Het extreme type vindt vooral veel aanhang in Scandinavië en op TICAshows.

Het gematige type tref je meer aan op CFA shows. Beide typen komen in Nederland voor en worden ook gemixed.

Maine Coon en het karakter
De Maine Coon is erg lief en sociaal. De kat beschouwd zich als een onderdeel van het gezin en altijd dicht betrokken met wat er gebeurd. Ze zijn erg aanhankelijk en liggen graag bij of in de buurt van de eigenaar.  Ze zijn niet graag de enige kat in het huishouden. Hun humeur is in het algemeen vrij evenwichtig en stabiel, zijn speels en tolerant. Met hun leuke stemgeluid maken ze graag af en toe een praatje met je.

Maine Coon in het algemeen
De Maine Coon is een grote kat met een halflange tot lange vacht. Hij oogt robuust, krachtig en gespierd. Het lichaam is rechthoekig en lang, het is gespierd en de botstructuur is zwaar. Middellange poten met stevige botten en spieren. De voeten zijn groot en rond met plukjes haar tussen de tenen

Gewicht van de Maine Coon
De Maine Coon is een grote kat, het gewicht van de poezen ligt tussen de 4 tot 6 kilo de katers wegen gemiddeld 5 tot 9 kilo. Ze zijn pas volledig lichamelijk uitgegroeid na ongeveer 4 jaar.

De kop
Matig groot hoofd, dat wigvormig is. De schedel is licht gewelfd en de jukbeenderen zijn duidelijk geprononceerd. De snuit is vierkant, en de neus is breed. De kaken zijn krachtig en vrij lang. De oren zijn groot en breed aan de basis, vrij puntig en hoog geplaatst.  De binnenzijde is weelderig behaard en lynxtips zijn gewenst. Grote ogen, die enigszins ovaal zijn en schuin geplaatst staan, vervolmaken de typische Maine Coon-uitdrukking. Alle oogkleuren zijn toegestaan.

De vacht
De vacht is dicht en zijde-achtig. Op de kop kort, maar op de rest van het lichaam langer. De vacht is uitstekend weerbestendig en behoeft weinig onderhoud. Een wekelijkse borstelbeurt volstaat. Alle kleuren zijn toegestaan, met uitzondering van chocolate, lilac, cinnamon , fawn en colourpoint. Elke hoeveelheid wit is toegestaan. De voorkomende kleurpatronen zijn: tabby, effen, tortie, silver, smoke.

De staart
De staart is breed aan de basis en loopt iets af aan het einde. Wanneer men de staart teruglegt over de rug moet de punt minimaal tot de schouderbladen reiken.